Den säsongsvarierade mediadöden

Det här med att starta blogg var svårt, eller trögt iallafall, av precis den anledningen som jag hade räknat med: det kommer sig liksom inte riktigt av sig själv. Men jag tänker inte gå på den enkla och skylla min skrivkramp på min slöhet eller oförmåga till att skriva något längre än 140 tecken. (Jag har för övrigt kommit rätt långt nu i uppsatsen. Saknar fortfarande ett smidigt sätt att lägga upp den, men senaste Google Doc-versionen finns här). Nej, skälet till att bloggandet går trögt just nu är för att vi är i internetsäsongens motsvarighet till silly season, söndagstrafik, 30-talsdepression, marianergrav, Hultsfredfestival – den totaldöda sommarmånaden juli. Och då går det trögt att blogga inte bara för mig, utan för hela bloggosfären föreställer jag mig.

Vilket i sin tur, föreställer jag mig lite till, gör att hela media-sverige funkar lite, lite sämre.

Förr, när nyhetsmedia var ungefär lika med Aktuellt, Rapport, DN, Svd, Ekot och typ Expressen var sommaren lika med nyhetstorka. Inga nyheter fanns att förmedla, eftersom ingenting hände av värde och det som hände av värde nådde inte nyhetsdeskarna därför att de naturliga förmedlarna (pressansvariga, PR-folk och andra) var på den 5 veckor långa svenska industrisemestern. Och det var förresten reportrarna på nyhetsdeskarna också. Men det var lugnt: alla visste att det funkade så, och låg lågt med att försöka föra debatt eller lobba upp ämnen på agendan eller outa sin nya världsomvändande uppfinning. Det gjorde man helt enkelt i augusti när hjulen började snurra igen.

Men när varken gamla media-sverige eller industrisemestern finns kvar blir det vad min farfar skulle kalla ”haligali” av alltihop. (Nej farfar är inte indian. Han är est.) Gammelmedia har vant sig vid att jobba vid sidan om, och framför allt med hjälp av, bloggosfären som ett viktigt kugghjul. Bloggosfären fungerar som både startmotor till debatter och som barometer för easy-way-out-redaktörer som vill se vad som är på gång. Detta har nu hunnit hålla på så länge att gammelmedia har glömt bort hur man klarade sig utan bloggarna.

Så vad händer då när gammelmedias semester sprids ut över längre tid och bloggarnas bloggfrekvens samtidigt sjunker under sommaren? Jo, redaktionerna flyter på ungefär som vanligt på sin kant. Men bloggosfären gör det inte. Bloggosfärens styrka ligger i sitt nätverk av länkar, kommentarer och pingar. Bloggosfären är det närmaste en evighetsmaskin vi har kommit: ett inlägg föder ett inlägg som föder ett inlägg. Men när färre bloggar (vilket alltså sker under sommarmånaderna när det helst är sol och bad) och de som bloggar bloggar mindre i både text och kanske arbetsinsats (alltså hur mycket möda man lägger ner i varje inlägg) saktas liksom hela bloggosfärens kugghjul ner. Det går trögare och informationsflödet tunnas ut. Och – tillbaka till redaktionerna som tror att de är safe – det är de inte! De har ju vant sig vid att bloggosfären snurrar fort, fort och bara sprutar ur sig massa info som gammelmedia kan paketera och sälja ihop med torsdagens Beck-film.

Ingen snurr i bloggosfären, inga nyheter från gammelmedia. Och mest torsk av alla är jag som både gillar att grotta ner mig i DN sandlådedebatter och, alltså sen ett tag till baka, vara en del av inte bara mikrobloggosfären utan även makroditon.

Det blir till att hänga mer på Twitter ett tag till. Om några veckor kanske sakerna är återställda.

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: