Schulman svär i kyrkan

Hann inte få upp det här igår, annat kom emellan, Så nu känns det lite out of date redan. Men hur som.

I DN Kultur idag (igår alltså, lördag) skriver Alex Schulman något av en klassisk schulmansk sågarkrönika. Tydligen gjorde han något liknande utspel i Rapport igår. Missade det.

Hursomhelst. Schulman sågar nu alltså tydligen både i DN och SVT’s Rapport (grattis till bra mediautrymme btw!), inte någon stackars C-kändis eller förvirrad chefredaktör eller nån okreddig bar på Stureplans backside, utan rätt och rakt av hela jädra bloggosfären. Taktiken ”bita den hand som föder” har han ju förstås kört med förut (se bland annat blogginlägget som jag länkade till i början) så det är kanske inte så uppseendeväckande. Det roliga är väl snarare att det inte bara är den hand som föder honom som han biter, utan att handen ifråga dessutom är hans egen.

Vi tar det från början. Artikelrubriken är ”Den onödiga bloggen”. Fair enough, onödiga bloggar finns det onekligen ett gäng av. Schulman skriver att traditionell media (”gammelmedia” som det lite töntigt kallas i bloggosfären) visar en respekt för bloggar som ”är svår att förstå”. Han menar att bloggarna inte är någonting utan draghjälpen från traditionell media och att det är en total myt att bloggosfären sätter agendan i det nya medialandskapet. Av svenska folket är det bara, enligt Schulman, 60.000 som bloggar, eller ca 0,66%. Detta, menar Schulman, är ett klart bevis på att ”bloggen inte är en folkrörelse”: ”Det finns fler glutenallergiker i Sverige än det finns bloggare”.

Innan vi går vidare är det läge att reda ut ett par saker här:

1. Klart att bloggarna har draghjälp från traditionell media! ”Gammelmedia” fungerar fortfarande som en inkubator för debatt och idéframställan, och som en aggregator av diskussioner och konversationer som sker på andra platser, oavsett om de platserna är bloggosfären, tunnelbanevagnarna, seminarier i Almedalen eller what not.

2. Lika klart är att bloggosfären är en av de absolut tyngsta instanserna utanför traditionella medier vad gäller att sätta agendan. Finns hur många exempel som helst på det. Schulmans egen karriär bland annat.

Update: Och nu börjar han tydligen igen. Tack för draghjälpen DN och Rapport eller? (Och bloggosfären?)

Annonser

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: